четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Франция няма да допусне България и Румъния в Шенген

Денят 13 април 2005 г. е паметен.  Демократична България най-после е присъединена към  Европейския съюз. За добро или зло е факт. Следващата стъпка е да влезем в Шенген, членките на ЕС да отворят обятията си(границите), но въпросът е кога ще стане или дали изобщо е постижимо. Проблем със сигурност има. Ами решение?
Макар Европейската комисия да твърди, че България и Румъния са напълно готови за Шенгенско пространство, Франция е силно против.  Това заяви френският външен министър Манюел Валс.
Има ирония тъй като през 2011 г. именно Франция предлага българската и румънските държави да станат част от Шенгенската зона , но двустранно -  първо въздушните и морски граници и след това сухопътните. Факт е, че страната ни най-вече изпълнява всички условия за строг контрол на въздушните граници. Проблемът според френския министър идва от това, че границите не се охраняват добре и че не са предприети необходими мерки срещу миграцията и то главно на роми. Предградията на големите фрески градове са населени с ламаринени бараки и каравани, тънещи в мърсотия, а обитателите, роми от български и румънски произход, застрашават сигурността на френските граждани. Данни на гранична полиция показват, че 80% от екстрадираните българи от Франция са именно от ромски произход.  Министър Валс коментира, че и след Нова година приемането на България няма да се обсъжда на дневен ред.
Освен с ромите, Франция има проблем и с престъпни организации свързани с Балканите, главно с България и Румъния. А това води и до нарастване на престъпността и безредиците във френската държава.
Държавите основателки на Шенген като Германия, Холандия, Люксембург и други също са против  допускането на двете членки ,въпреки предложението и подкрепата на Европейската комисия.  Затова според румънския премиер Виктор Понта и според президента Росен Плевнелиев става въпрос за чиста вътрешна политика.  „Великите” държави само отлагат умишлено, като си измислят дребни причини. Но е факт, че и управляващите партии и в България и в Румъния са социалистически,а това определено е от значение.
Бежанците у нас са фактор допринасят за несъгласието за приемане. Слабата гранична охрана позволява допускането на хиляди хора от изток да влизат в държавата. Но при тези бежански вълни самите ние няма нужда от Шенген.  България ще се превърне в огромен бежански лагер, ще идват още и още сирийци, които биват подпомагани с държавни, материални помощи. И какво? Бългаските граждани ще гладуват още повече, ще се , ксенофобията ще нарасне.

За да бъдем пълноправни членове на ЕС и да влезем в Шенгенската зона трябва да заприличаме повече на държави като Франция, Германия. Да се доближаваме и по стандарт и по култура. Преходът от комунизъм към демокрация и до ден днешен е процес. В следствие на този преход българските  митничари се хранеха от лидерите на организираната престъпност или н.нар. мутри. Ганичната полиция вместо да брани границата, пропускаше китайски и турски ментета на прочути марки, нелегални влакови композиции с гориво за Югославия, трафикът на хора се засили. Вълната емигранти в началото на 2000 година нарасна драстично. Умн

ите решиха да за втората дупка на кавала, някъде навън, пред това да мизерстват в мърсотията на родината си. Кръгът се затвори, мутрите станаха членове на българския елит, граничната ни полиция уж се затегна, но ментетата по старому продължиха да текат през границите, с малка разлика, този път направо към обединена Европа.  Та със такова „славно” минало как да ни повярват „великите” европейци? Изграждането на положителен имидж и изчистването от тъмното минало ще е дълъг процес – „пътят е страшен, но славен”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар